Rösti

1532
stemmen
up
  • Bereidingstijd: 15-20 min
  • Aantal personen: 3-4
Ingrediënten: 
  • 500 gr. aardappelen (vastkokend)
  • 2 teentjes knoflook (of meer voor de liefhebbers)
  • 1 middelgrote ui, of twee sjalotjes
  • 2 eetl. plantaardige olie
  • Zout en peper

Rösti is erg simpel. Feitelijk is het niet meer dan geraspte aardappelen in de vorm van koekjes gebakken in olie. Je kan er doorheen doen wat je lekker vindt, in dit recept voegen we zout, peper, knoflook en ui toe, maar bijvoorbeeld zachte schapen- of geitenkaas erdoorheen is ook erg lekker.

Was de aardappelen goed en rasp ze, snijdt de ui en knoflook fijn. Meng dit met zout en peper. Verhit een een pan met de olie en doe er kleine hoopjes van het aardappelmengsel in. Druk de hoopjes plat in de pan. Bak de koekjes in 3 tot 5 minuten bruin aan één kant en draai ze dan om en bak de andere kant bruin. Zet het vuur niet te hoog anders wordt het binnenste niet gaar.

Wat er mis kan gaan
Het enige wat eigenlijk mis kan gaan is dat de rösti niet gaar wordt. Je proeft dan dat de aardappel nog een beetje rauw is, dit is geen ramp maar het is een stuk lekkerder als het niet zo is. Merk je dat de rösti niet gaar is zet de pan dan iets lager en voeg iets meer vet of olie toe. Maak de pan trouwens goed schoon met een keukenpapier na elke gebakken portie rösti, anders blijft er een ongezonde verbrande vetlaag achter.

Met of zonder schil raspen
Het kan erg lekker zijn om de schil te laten zitten, veel vitamine en smaak zitten in de schil van een aardappel. Doe dit echter alleen bij biologische aardappelen want bij een aantal aardappelrassen wordt flink gespoten.

Reacties

Ik had de geraspte aardappel met heet water afgespoeld om zo de gaartijd te bekorten. Niet zo slim naar later bleek. Door het afspoelen was alle zetmeel verdwenen waardoor het niet aan elkaar bleef zitten. Dus geraspte aardappel niet meer afspoelen.

Dit gerecht ga ik morgen klaar maken, lijkt me heel erg lekker en makkelijk.

Reageren