Zoete aardappel

Hoe bereid je zoete aardappelen?

De zoete aardappel is in smaak een combinatie van een zoete wortel en een aardappel. Je kan ze bakken, frituren, grillen etc. De zoete smaak leent zich daarnaast goed voor taarten, cakes en muffins. Maar ook soepen en stoofschotels zijn erg lekker met zoete aardappels.

Waar kan je ze kopen

Zoete aardappel is niet de meest populaire knol. Je vind ze maar zelden in de supermakt. Ze zijn echter altijd bij de Surinaamse toko te vinden, daarnaast kunnen je ze krijgen bij de meeste groentewinkels en biologische supermarkten. Let op kraken en scheuren bij het aanschaffen. Bewaar de aardappelen op een koele en donkere plek. Door de zoete aardappelen jn de koelkast te bewaren kan smaak veranderen. Bewaren op een koele plek kan zo'n twee weken. Wanneer het te warm is kunnen ze \ eerder gaan spruiten of verhouten.

Gezond

De zoete aardappel zit boordevol voedingsstoffen. Net als wortel wijst de oranje kleur op beta carotine. In afrika en india blijkt de knol een van de meest effectieve manieren om schoolkinderen aan genoeg vitamine a te krijgen.Studies wijze uit dat de opname van deze voedingsstoffen het best werkt als de zoete aardappel eerst gestoomd is.

Een aantal recepten

Zoete aardappels in de oven
1. Verwarm de oven voor op 180 c.
2. Was de zoete aardappelen, schil en snij ze in blokjes van 2,5 cm.
3. Leg in een schaal, een beschenk met een flinke scheut olie. Besprenkel met zout en peper.
4. Bak in 50 tot 60 minuten gaar in de oven

Zoete aardappels op gril
1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in plakken van 1,5 cm.
2. Zet de grill alvast op een laag vuur.
3. Kook de aardappel schijven in 200 ml water in 10 minuten beetgaar. Laat ze droog lekken op een theedoek of keukenpapier.
4. Leg de aardappel op de gril en laat ze op een middel laag vuur 20 minuten bakken.
5. Bestrijk voor het serveren met boter en breng op smaak met zout en peper.

Meer recepten ()

Externe websites over zoete aardappels: